Czym jest wapń i dlaczego jest nam potrzebny

Jaka jest rola wapnia w organizmie?

  • Funkcja budulcowa – głównie w odniesieniu do kości i zębów, ponadto naczyń krwionośnych, paznokci oraz włosów.
  • Udział w regulacji hormonalnej – aktywacja i sekrecja hormonów oraz neurotransmiterów.
  • Funkcja motoryczna – regulacja skurczu mięśni gładkich oraz szkieletowych, a także poprzecznie prążkowanych.
  • Udział w przewodzeniu neuronalnym za pośrednictwem kanałów jonowych oraz enzymów zależnych od stężenia jonów wapnia.
  • Udział w zachowaniu homeostazy – regulacja procesów zapalnych, utrzymanie odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych, prawidłowego procesu krzepnięcia krwi

Źródło: Szeleszczuk L et al. Znaczenie wapnia w metabolizmie człowieka i czynniki wpływające na jego biodostępność w diecie. Biul Wydz Farm WUM 2014; 3: 16-22

Co jest źródłem wapnia?

  • Niedobory wapnia pomoże uzupełnić przede wszystkim żywność bogata w ten pierwiastek.
  • Jest to cała gama produktów spożywczych, takich jak mleko, nabiał, kefiry, jajka, warzywa strączkowe, ryby czy migdały.







Źródło: Kunachowicz H et al. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydanie VI. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018

Zalecane spożycie wapnia elementarnego w poszczególnych grupach1,2

 

 

Grupy ludności RDA (mg)
Dzieci 1-3 lat  700
Dzieci 4-8 lat 1000
Dzieci 9-18 lat 1300
Dorośli 19-50 lat 1000
Mężczyźni 50-70 lat 1000
Kobiety powyżej 50 lat 1200
Mężczyźni powyżej 70 lat 1200

 

 

1. RDA - zalecane dzienne spożycie
2. Szeleszczuk L. et al. Znaczenie wapnia w metabolizmie człowieka i czynniki wpływające na jego biodostępność w diecie. Biul Wydz. Farm. WUM, 2014, 3, 16-22