Czym jest wapń
i dlaczego jest nam potrzebny

Jaka jest rola wapnia w organizmie?
- Funkcja budulcowa – głównie w odniesieniu do kości i zębów, ponadto naczyń krwionośnych, paznokci oraz włosów.
- Udział w regulacji hormonalnej – aktywacja i sekrecja hormonów oraz neurotransmiterów.
- Funkcja motoryczna – regulacja skurczu mięśni gładkich oraz szkieletowych, a także poprzecznie prążkowanych.
- Udział w przewodzeniu neuronalnym za pośrednictwem kanałów jonowych oraz enzymów zależnych od stężenia jonów wapnia.
- Udział w zachowaniu homeostazy – regulacja procesów zapalnych, utrzymanie odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych, prawidłowego procesu krzepnięcia krwi
Źródło: Szeleszczuk L et al. Znaczenie wapnia w metabolizmie człowieka i czynniki wpływające na jego biodostępność w diecie. Biul Wydz Farm WUM 2014; 3: 16-22

Co jest źródłem wapnia?
- Niedobory wapnia pomoże uzupełnić przede wszystkim żywność bogata w ten pierwiastek.
- Jest to cała gama produktów spożywczych, takich jak mleko, nabiał, kefiry, jajka, warzywa strączkowe, ryby czy migdały.
Źródło: Kunachowicz H et al. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydanie VI. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018

Kalkulator Wapnia
Nasz kalkulator pomoże Ci sprawdzić ile wapnia jest w Twojej diecie! Wybierzesz produkty, które spożywasz w ciągu jednego dnia
i przekonaj się czy spożywasz wystarczającą liczbę wapnia.

Zalecane spożycie wapnia elementarnego w poszczególnych grupach1,2
Grupa wiekowa
Norma spożycia na dobę
Dzieci 1-3 lata
700 mg
Dzieci 4-9 lat
1000 mg
Młodzież 10-18 lat
1200 mg
Dorośli
1000-1200 mg
Kobiety w ciąży karmiące piersią
1000-1500 mg
Seniorzy - powyżej 65 r.ż.
1200-1500 mg
1. Opracowano na podstawie: Jarosz M et al. Warszawa 2020.
2. CHPL Calperos